Björn Johnson – Myten om sjuksrivningar

Myten om sjukskrivningar Föreläsare: Björn Johnson, statsvetare och docent, Malmö Högskola. Efter att kostnaderna för den svenska sjukförsäkringen skjutit i höjden vann bilden av de sjukskrivna som fuskare och inbillningssjuka mark i början av 2000-talet. Vad som inte kom fram i debatten var att antalet nya sjukskrivna faktiskt inte hade ökat särskilt mycket. Istället var det rehabiliteringsarbetet ute på arbetsplatserna som hade havererat, med allt längre långtidssjukskrivningar som resultat.

Björn Johnson, statsvetare och forskare vid Malmö högskola, har i den uppmärksammade boken Kampen om sjukfrånvaron (Arkiv 2010) visat hur debatten definierade om sjukfrånvaron från ett arbetsmiljöproblem till att istället handla om överutnyttjande och fusk. De påståenden som spreds i debatten hade dock väldigt svagt stöd i forskningen och statistiken kring sjukfrånvaron. I sitt föredrag kommer Björn Johnson att diskutera de vanligaste missuppfattningarna om den tidigare höga sjukfrånvaron. Johnson kommer också att visa hur ett allt mer polariserat och onyanserat debattklimat har fått politikerna att fatta beslut på bristfälliga och i vissa fall direkt felaktiga grunder.

  • 16:44
Myten om sjukskrivningar

Föreläsare: Björn Johnson, statsvetare och docent, Malmö Högskola.

Efter att kostnaderna för den svenska sjukförsäkringen skjutit i höjden vann bilden av de sjukskrivna som fuskare och inbillningssjuka mark i början av 2000-talet. Vad som inte kom fram i debatten var att antalet nya sjukskrivna faktiskt inte hade ökat särskilt mycket. Istället var det rehabiliteringsarbetet ute på arbetsplatserna som hade havererat, med allt längre långtidssjukskrivningar som resultat.

Björn Johnson, statsvetare och forskare vid Malmö högskola, har i den uppmärksammade boken Kampen om sjukfrånvaron (Arkiv 2010) visat hur debatten definierade om sjukfrånvaron från ett arbetsmiljöproblem till att istället handla om överutnyttjande och fusk. De påståenden som spreds i debatten hade dock väldigt svagt stöd i forskningen och statistiken kring sjukfrånvaron.

I sitt föredrag kommer Björn Johnson att diskutera de vanligaste missuppfattningarna om den tidigare höga sjukfrånvaron. Johnson kommer också att visa hur ett allt mer polariserat och onyanserat debattklimat har fått politikerna att fatta beslut på bristfälliga och i vissa fall direkt felaktiga grunder.