Tooth clenching—an experimental model to study mechanisms of muscle pain
Om videon
Flera studier har använt sig av experimentella tandpressningsmodeller för att öka förståelsen mellan tandpressning och smärta i tuggmuskulaturen. I dessa studier har olika stor bitkraft använts vid tandpressningen, vilket gör det svårt att jämföra resultaten mellan studierna och dra slutsatser om dessa.
Tidigare studier har visat att patienter med M-TMD har en högre halt av de smärtframkallande substanserna serotonin och glutamat i tuggmuskulaturen jämfört med friska individer.
Finns det ett samband mellan tandpressning och träningsvärk? Hur kommer det sig att patienter med M-TMD har en högre halt av serotonin och glutamat i tuggmuskulaturen? Det övergripande målet med avhandlingen var att öka kunskapen om detta.
I studie I utvecklades ett instrument som undersöker kvaliteten på experimentella bruxismstudier, som senare kan användas i en systematisk översikt.
I studie II undersöktes sambandet mellan tandpressning vid olika bitkraftsnivåer och träningsvärk. Resultat antyder att träningsvärk i tuggmuskulaturen inte tycks uppstå efter experimentell tandpressning hos friska individer.
I delstudie III och IV undersöktes frisättning av serotonin och glutamat efter tandpressning hos friska individer och patienter med M-TMD med hjälp av mikrodialys. De huvudsakliga fynden var att vi bekräftade tidigare fynd, att patienter med M-TMD har en högre halt av serotonin i tuggmuskulaturen. Däremot utsöndrades dessa substanser inte i samband med tandpressning.
2013 Odont Dr Odontologi Odontologiska,Fakulteten, MalmöHögskola.
2007 DDS, Odontologi, Odontologiska, Fakulteten, Malmö, Högskola.
Pedagogik
Handledning av studenter som huvudhandledare.
- Master 2013- : Julia Lam, Sandip Vekariya
- Master 2010-2012: Besart Neziri, Ilir Domi
- Master 2011-2013: Andreas Tran, Tuan van Bui
- Kandidat 2011-2013: Julia Lam, Sandip Vekariya
Pågående projekt
1. Systematic review: experimental tooth clenching - pågående
2. Effect of static tooth clenching on pain and intramuscular 5-HT release and estrogen and cortisol levels in myofascial TMD patients - submitted
3. The effect of experimental stress on pain sensitivity in the human masseter muscle and cortisol levels in healthy subjects. - submitted
4. The relation between salivary suPAR and osteoarthritis in the temporomandibular joint. – pågående
5. The questionable link between bruxism and the biological reward system – submitted
I felt like I’d done three rounds with Mike Tyson...all because I was grinding my teeth in my sleep, så beskrev en patient som intervjuades av Daily Mail i en artikel där det ökade problemet med överbelastning i käkarna beskrevs, vilket kan leda till tandslitage, muskelsmärta, och frakturer på tandmaterial.
Tidigare undersökningar har visat att tandpressning är vanligare bland patienter med kronisk muskelsmärta i ansiktet jämfört med friska individer, och anses kunna bidra till kronisk muskelsmärta i ansiktet, sk. myofasciell temporomandibulär dysfunktion (M-TMD). Det har även föreslagits att bruxism, t ex tandpressning, kan leda till träningsvärk i tuggmuskulaturen. M-TMD är ett smärttillstånd som kan drabba tuggmuskulaturen och är vanligare bland kvinnor än män.